Google+ Facebook Pinterest

30 kwi 2013


Zapraszam na włoski deser Tiramisu, który w wolnym tłumaczeniu oznacza unieś mnie, popraw mój nastrój, poderwij mnie. Deser jest prosty i szybki w wykonaniu oraz bajecznie pyszny. Jeden z najsłynniejszych deserów na całym świecie przypadł do gusty również mi, a mój mąż go po prostu uwielbia. 


Z podanych niżej składników wychodzi 5 pucharków lub jedna średniej wielkości szklana forma.



Wykonanie:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości (około 7 min). Do kremu dodawać po jednej łyżce serka Mascarpone i miksować, aż dodamy cały serek. Zaparzyć mocną kawę i zostawić do ostygnięcia. Gdy kawa będzie już chłodna dolewamy  Amaretto lub innego alkoholu. Biszkopty zanurzać w kawie połączone z alkoholem i układać w szklanej prostokątnej formie lub w pucharkach. Na warstwie biszkoptów rozsmarować połowę kremu a następnie posypać gorzkim kakao. Ponownie nasączamy biszkopty kawą i układamy na warstwie kremu. Na biszkoptach rozsmarowujemy drugą połowę kremu i posypujemy kakao. Schładzamy w lodówce 4 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekoladą. 







Dacie się poderwać? :) 

Buziole :*:*:*
Joanna

Reakcje:
Categories:

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki a z imieniem będzie ciężko, bo u nas spora rodzina i co ładniejsze imiona pozajmowane- aczkolwiek podoba nam się Miłosz i Dominik-jeszcze troszkę czasu mamy.

      Usuń
  2. Wygląda pysznie, chociaż ja zazwyczaj robię wersję bez jajek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham tiramisu, kiedyś miałam jakąś manię na robienie tego deseru i robiłam go co niedzielę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam pyszności, robiłam raz w życiu. Mniammm

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle razy już chciałam to zrobić,ale nie mogłam się zebrać :) może w końcu mi się uda

    OdpowiedzUsuń