Google+ Facebook Pinterest

22 paź 2013

Jeśli czytacie moje posty od jakiegoś czasu to wiecie, że sushi po prostu uwielbiam. Dania kuchni meksykańskiej oraz japońskie sushi często gości na naszym stole. 

Tak naprawdę sushi po raz pierwszy spróbowałam dopiero w tamtym roku i od pierwszego kęsa ciągle mam mało. Niestety w restauracjach jest ono dosyć drogie dlatego postanowiłam spróbować zrobić je sama w domu. Oczywiście nie byłabym sobą jakby nie dodała czegoś od siebie, czego Japończyk zapewne nie dodałby do sushi. 


Jeżeli chciałybyście zacząć samodzielnie robić sushi w domu musicie zakupić podstawowe składniki, czyli:
- ryż do sushi,
- glony nori (zielone płaty),
- bambusową matę,
- sos sojowy
oraz urozmaicić je własnymi dodatkami.

Moje przykładowe dodatki smakowe:
- chrzan wasabi,
- łosoś wędzony, pieczony,
- paluszki surimi,
- świeża papryka zielona, czerwona lub żółta,
- ogórek,
- szczypiorek,
- listki świeżej Bazyli, natki pietruszki,
- sałata,
- avokado,
- ser pleśniowy,
- śmietana,
- ocet ryżowy.

Wykonanie
1 etap – gotowanie ryżu
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z tym, że ja dodatkowo dolewam ¾ szklanki wody. Ryż dobrze jest ugotować na specjalnej płytce. W sklepie zapłacicie za nią około 3 złotych, a dzięki niej ryż wam się nie przypali. Po ugotowaniu i lekkim ostudzeniu ryżu wlewamy do niego odrobinę octu ryżowego, zamiast niego możemy dolać mieszaninę złożoną z wody (1/3 szklanki) połączonej z cukrem (pół łyżeczki) oraz sokiem z cytryny (kilka kropel).

Etap drugi to rozprowadzenie ryżu na zielonym glonowym płacie. Glony umieście  na macie bambusowej i delikatnie przejedzcie pędzelkiem umoczonym w wodzie zostawiając około 2 cm z jednej strony. Pamiętajcie aby ryż rozprowadzać na matowej (szorstkiej) części płatu. Do tego celu przygotujcie sobie miseczkę letniej wody. Przed każdym nałożeniem i rozprowadzeniem ryżu na glonach zmoczcie delikatnie dłonie, wtedy ryż nie będzie się tak bardzo lepił do waszych rąk, co ułatwi wam rozprowadzanie. Podczas rozprowadzania delikatnie wciskajcie ryż w glon.
Ja zazwyczaj nakładałam i rozprowadzam cały ryż. Wiem wtedy ile mniej więcej wyjdzie mi „rolek” sushi. 




Etap trzeci - dodatki
Wzdłuż jednego boku nakładam mój wymyślony sos (śmietana zmieszana z chrzanem wasabi, proporcje mniej więcej na oko). Wcześniej nakładałam sam chrzan wasabi ale okazało się ono za ostre dla niektórych i dlatego musiałam wymyślić coś łagodniejszego jednak o smaku wasabi.
Następnie układam warzywa oraz łososia tak jak mi podejdą pod rękę, tu kolejność nie jest obowiązkowa. Możemy bawić się kolorami, co bardzo ładnie się prezentuje.





Etap czwarty – zwijanie i krojenie
Tutaj ważnym elementem jest mata bambusowa, dzięki której równo i ciasno zawijam ruloniki. Zwijam od siebie i gdy zostanie mi około 2 cm „nagich” glonów smaruję je pędzelkiem umoczonym w wodzie, dzięki czumu łatwiej się sklei. Możemy od razu przystąpić do krojenia, ja jednak pozostawiam w formie ruloników, a kroje je tuż przed podaniem.
Aby nasze sushi było w miarę równe kroję cały rulonik najpierw na pół, następnie każdą z połówek na pół itd. do uzyskania  zadowalającej szerokości. Pamiętajcie o tym aby nóż przed każdym krojeniem zanurzać w letniej wodzie, co ułatwi krojenie klejącego się ryżu.



I pozostaje nam delektować się własnoręcznie zrobionym sushi:)




Smacznego:)


Buziole :*:*:*
Joanna
Reakcje:
Categories:

28 komentarzy:

  1. mmmm:-)ale mi narobilas smaka:-)wyglada extra :-)jeszcze nie jadlam ale mam wielka ochote :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne wyszły :) też w domu robimy

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ci piekne wyszly, to kiedy moge wpasc z herbatka :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wpadaj kiedy chcesz, a herbatkę koniecznie zielona i w tej puszce przepiękniastej:)

      Usuń
  4. uwielbiam sushi ;) mój narzeczony zawsze sam je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. idealny pomysł na rocznicową kolację;) dziękuję;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś koniecznie musisz mnie zaprosić na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie to wygląda ale ja jakoś do sushi nie jestem przekonana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak każda inna potrawa to kwestia gustu:)

      Usuń
  8. super. dziękuję za przepis krok po kroku. już dawno chciałam zrobić, bo jadłam sushi raz, a wciąż mam w głowie ten smak.;) piękne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  9. pierwsze sushi jadłam w tym roku, własnoręcznie zrobiliśmy je na naszą rocznicę ślubu i pokochałam od pierwszego kęsa!!! ♥ już się nie mogę doczekać powtórki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jeszcze nigdy nie robiłam sushi w domu ale też uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może zrobię je na nasze umówione spotkanie:)

      Usuń
  11. a ja nie lubię sushi, jakoś nie mogę się przemóc, ale ogólnie nie przepadam za owocami morza... hmm, kuchnia meksykańska brzmi lepiej:D mój chłopak często robi mi enchilady, ale pychotka:D

    p.s. oglądam the killing cały czas:D:D fajny ten serial!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam enchilady:P Robię je dosyć często bo mój mąż za nimi przepada:)
      Cieszę się, że serial Ci się podoba:)

      Usuń
  12. Przyjeżdżaj do mnie, ja kupię składniki, a Ty mi je ukulasz:) Ciekawe jakie wino by do nich smakowało-najemy się, a potem sie we dwie ukulamy, bez mężów, dzieci, psów i kotów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adres wysyłaj:) Bardzo chętnie się z Tobą ukulam:P
      :*

      Usuń
  13. Ja jeszcze nie jadłam, ale mam wielką ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam ale Ci pięknie wyszło!:) Aż się głodna zrobiłam!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie i choć nie próbowałam sushi to byłabym skłonna sięgnąć po pierwszy kęs :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niedługo będziesz miała możliwość:)

      Usuń